Київський академічний університет заключив договір про наукове співробітництво з Європейським інститутом дослідження мозку (EBRI) Ріти Леві-Монтальчіні (Рим, Італія).

Основною місією КАУ є розв'язання суспільних проблем для відродження української науки і технологій та побудова рівноправної та інклюзивної спільноти. Науково-інтенсивна освіта передбачає поєднання фундаментальної освіти найвищого рівня з якнайшвидшим залученням студентів до науково-інноваційної діяльності світового рівня. КАУ має на меті побудувати особисту освітню траєкторію для створення ранньої наукової кар’єри шляхом підключення студентів до найбільш активних і міжнародно визнаних лідерів дослідницьких груп у дослідженнях установ НАНУ (наукових установ), які мають міцні зв’язки співпраці по всьому світу.

Таким чином, студенти отримають можливість завчасно відвідати наукові лабораторії за кордоном і поділитися своїми знаннями, набуваючи нових навичок.

EBRI – це некомерційний Міжнародний дослідницький інститут, метою якого є проведення передових досліджень дослідження в галузі нейронаук, сприяючи трансляційному клінічному застосуванню отримані результати. Основною метою EBRI є вивчення вищих функцій мозку, таких як навчання, пам'ять, емоції на різних рівнях, від молекул, синапсів, нервових і гліальних клітин, нейронів схем і поведінки. 

Заснований лауреатом Нобелівської премії Рітою Леві-Монтальчіні в Римі, Європейський інститут дослідження мозку вивчає молекулярні механізми розвитку бічного аміотрофічного склерозу, розсіяного склерозу, епілепсії, хронічного болю  та інших розладів нервової системи. Фундаментальні дослідження, дозволять ідентифікувати молекулярні і клітинні механізми, корисні для розробки нових терапевтичних стратегій для нейропсихіатричних захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера та старече недоумство. 

Метою даної співпраці є сприяння в дослідницькій та/або просвітницькій діяльності у сферах інтересів інституцій.

Для досягнення цілей було погоджено спільно здійснювати наступні види діяльності:

  • сприяти науковому співробітництву в галузях, що становлять взаємний інтерес;
  • подавати фінансовим установам пропозиції щодо спільних досліджень;
  • сприяти обміну біологічними зразками та реагентами;
  • сприяти розвитку спільних видань;
  • сприяти організації спільних симпозіумів, семінарів і конференцій;

 

Один з таких вокршопів “Українсько-італійський воркшоп з досліджень мозку” відбувся у жовтні 2022 року.

Уповноваженими представниками від Київського академічного університету НАНУ назначено:

  • проф. Павло Бєлан, зав Кафедра біомедицини та неврології, вул. Богомольця, 4, Київ 01024, Україна, +380442562053, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • та проф. Віктор Досенко, професор каф Біомедицина та нейронаука, вул. Богомольця, 4, Київ 01024, Україна, +38044 2562481, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .