Постер курсу 2023бТюбінгенський університет (Німеччина) у співпраці з кафедрою біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, отримали грант від Німецької служби академічних обмінів (DAAD) на організацію безоплатних онлайн-курсів для українських студентів біологічного профілю. Керівник проєкту - професор Ольга Гаращук, директор Інституту фізіології університету м. Тюбінгена (Німеччина). Співорганізатор з української сторони – Володимир Лущак, професор кафедри біохімії та біотехнології ПНУ. 

Викладачі КАУ залучені до виконання цього гранту. Дмитро Строй проведе курс “Математична статистика для біологів”, а Олексій Болдирєв проведе спецкурс “Молекулярна та клітинна нейрофізіологія”.

 Головною метою курсів є покращення освіти студентів університетів, що постраждали через війну, а саме надати їм можливість:

  • прослухати курси, які не змогли відвідати в своєму університеті через перебої в навчанні;
  • прослухати спецкурси, які не читаються в їх університеті;
  • поспілкуватися з викладачами й студентами інших українських університетів.

Наші зусилля будуть націлені на студентів, що хочуть отримати якісну освіту, незважаючи на ситуацію в країні. Буде проведено 8 курсів для студентів різного рівня. Курси будуть проводитися викладачами різних університетів України, Німеччини та Чехії.

 

 

► Біоінформатика (30 годин, початок у березні 2023) Буде читатись спеціалістами з Львівського національного університету ім. І. Франка та української компанії Explogen (м. Львів). Цей предмет викладають не у всіх українських університетах, але він є одним з найбільш перспективних напрямків для молодих біологів в Європі. Очікувана аудиторія курсу – студенти 4 курсу та старші, аспіранти. З деталями програми та викладачами можна ознайомитись на сторінці нашого проєкту

Реєстрація відкрита з 2 лютого за посиланням

► Життєвий цикл дослідницького проєкту (30 годин, квітень-травень 2023). Орієнтований переважно на бакалаврантів, розкриває роботу біохіміків в науково-дослідній лабораторії. Ключовий викладач - Олег Лущак (ПНУ).

► Молекулярна та клітинна нейрофізіологія (30 годин, березень 2023). Спецкурс для бакалаврантів на основі програми Київського Академічного Університету. Викладач: Олексій Болдирєв (КАУ).

 ► Педагогічна майстерність у викладанні та популяризації біологічних наук (30 годин, травень 2023). Орієнтований на студентів спеціальності біологія. Викладач: Галина Михайлишин (ПНУ).

► Мікроскопія та інструментальні методи в біології (60 годин, травень-червень 2023). Націлений на те, щоб дати студентам знання необхідні для роботи на сучасному обладнанні науково-дослідних лабораторій. Розрахований на студентів старше 3-го курсу та аспірантів. Буде викладатись командою біофізиків та мікроскопістів з України, Німеччини та Чехії. Ключовий викладач: Володимир Швадчак (ПНУ).

► Інтегрований курс “Науки про життя” (120 годин, вересень-грудень 2023). Комбінує фізіологію, біохімію, молекулярну біологію та біофізику. Орієнтований переважно на бакалаврантів, предмети викладатимуться з нуля. Буде викладатися командою викладачів з різних університетів (Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Львівський національний університет ім. І. Франка, Дніпровський національний університет ім. О. Гончара, Університет м. Тюбінгена (Німеччина).

► Інтегрований курс “Мікроби, віруси та інфекції” (90 годин, жовтень-грудень 2023). Орієнтований переважно на бакалаврантів, які хочуть працювати на стику біології та лабораторної діагностики. Буде викладатися командою викладачів з різних університетів (Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника та Інститут біохімії ім. О.В.Палладіна).

► Математична статистика для біологів (30 годин, жовтень 2023). Курс на основі програми Київського Академічного Університету для студентів 2-го та старших курсів. Викладач: Дмитро Строй (КАУ).

В рамках проєкту буде змога виплатити біля 180 стипендій від 200 до 600 євро (залежно від тривалості курсу) студентам, які потребують фінансової підтримки (проживають в містах, що сильно постраждали від війни, внутрішньо переміщені особи та інше) та успішно пройдуть курс.

Реєстрація на курси буде проводитись онлайн, на сайті проєкту.

Початок – приблизно за місяць до початку відповідного курсу.

 Сподіваємось, що цей проєкт сприятиме академічній мобільності всередині України:

– студенти зможуть познайомитись з викладачами та студентами інших українських університетів

– викладачі університетів отримають досвід організації міжуніверситетських курсів

Наразі вже 10 університетів офіційно погодилися визнавати результати курсів як частину навчальних програм:

 

  • Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника
  • Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна
  • Херсонський державний унiверситет
  • Дніпровський національний університет ім. О. Гончара
  • Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова
  • Львівський національний університет ім. І. Франка
  • Національний університет харчових технологій
  • Дніпровський державний медичний університет
  • Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  • Київський Академічний Університет

Восени 2022-го було проведено два аналогічні міжуніверситетські курси “Біоінформатика” та “Науки про життя”. Їх успішно пройшли близько 100 студентів, з них 80 студентів отримали стипендії.